Desislava's fitness

Desislava's fitness
fitness

събота, 18 септември 2010 г.

Важните храни и как да бъдат полезни за нас

След като уточнихме какво ни трябва за да започнем тренировките,трябва да знаем и някои неща,за храните и правилното им консумиане.Правилното хранене е полезно за вашето тяло и здраве.За позакръглените от нас(жените) консумацията на точните храни води до загуба на килограми,което в комбинация с фитнес,води до една много добре оформена фигура.И както казах,трябва постоянство.
И така нека започнем с важните храни и как да са полезни за нас.Храните,които ще опиша съдържат ценен микс от минерали и витамини.Другите зареждат тялото ни с истински"енергиен"коктейл.
ЯБЪЛКА
Тя участва в улавянето на свободните радикали и помага при подагра.Богата е на калций и още над 300 ценни биосъставки.Ябълките са много полезни,когато се консумират с кората.Тя съдържа мн витамини.Препоръчвам да ядете ябълка преди основното ядене.Зелените ябълки поради леко киселия си вкус са за предпочитане,както за направата на фреш в домашни условия,така и за свободно консумиране.Червените ябълки са по сладки на вкус и също препоръчвам консумация с кората.
Една лесна рецепта,която е и много полезна:
нарежете една ябълка на кубчета(препоръчвам зелена),изсипете я в една купа,сложете три супени лъжци мед и объркайте.Става много вкусно и мн полезно.Може да го хапвате както на закуска,така и по между храненията.  
КАЙСИЯ

Забавя процесите на стареене и подпомага кръвообръщението.Богата е на калций и бетакаротин.Кайсията също е подходяща за фрешове в домашни условия,а ако нямате време просто си купете натурален сок,но такъв с високо съдържание на сок от плода.
АВОКАДО
 Не толкова популярно в България но все пак се консумира от много хора.То се използва не само като плод,но и като гарнитура при някои ястия.Авокадото е силен източник на енергия.Богато е на калций,фолиева киселина,витамин Е и В6.Можете да г консумирате с мед.
БАНАН
 Подпомага храносмилането и действа успокояващо.Богат е на мгнезий и серотонин(хормона на щастието).Добър заместител е  на шоколада.Препоръчвам консумация с мед или кисело мляко.Не прекалявайте с бананите защото съдържат въглехидрати.
СЛИВИ
 Те са добро лекарство за нервите.Подпомагат произвеждането на стомашен сок.Действат и като разхлабително.Богати са на витамин В.Препоръчвам консумация за закуска или между храненията.
ЯГОДИ
 Атакуват бактериите и подобряват храносмилането.Богати са на  вит.С,фолиева киселина,калций и калий.Подходящи са сутрин.Не ви препоръчвам да ги консумирате със захар.
МАЛИНИ И КЪПИНИ
Имат същото действие като ягодите.
КИВИ     
 То има съставки,които участват в синтезата на хормони.Богато е на ензими,витамин С и калий.То е леко кисело на вкус.Препоръчвам консумация с мед.
АНАНАС
 Той активира съпротивителните сили на организма и има противовъзпалително действие.Той е богат на калций,бит.С и бром,които подпомага утаяването на белтъка.Леко кисел е на вкус и се консумира свободно.
ЛИМОН
 Цитруцови плодове с кисел вкус и много полезно действие,богати на битамин С.Препоръчвам консумация с мед.Също и ако сте болни ги консумираите с мед.Много са полезни.Киселия им вкус има полезно действие върху стомаха.Също намаляват апепита.Препоръчвам да консумирате водата с резенче лимон.
ПОРТОКАЛИ
 Цитрусови плодове.Препоръчвам свободна консумация.Добре е да се консумира и под формата на пресен сок.Не е препоръчително прекаляването с портокали,защото те натоварват организма(усещане за подутост).Богат на витамин С.
ГРЕЙПФРУТ
 Отново цитрусов плод,с кисело горчив вкус.Намалява апетита.Освен това сокът му има полезно действие за организма и води до намалчване на излишните санитиметри.Препоръчвам да го консумирате под формата на сок смесен със сок от лимон.консумира се преди ядене по една чаша на ден.
ДИНЯ
 Динята е с високо съдържание на вода.Подходяща е за диети като се консумира самостоятелно.Диетата се състои в следното.В зависимост от килограмите ви разделяте на 10 и получавате колко килограма на ден диня трабва да изядете.Ако например сте 58 килограма вземате кръгло 50 и делите на 10.Получавате 5килограма.Тези 5 килограма разделяте на няколко хранения за целия ден.Диетата се прилага седмица.След това започвате леко захранване.Като постепенно увеличавате храната.
ГРОЗДЕ
 Гроздето е много полезно,особено бялото.Препоръчвам самостоятелна консумация,за закуска или между храненията.Не прекаляваите с консумацията му защото съдържа много захари и може да доведе до трупане на килограми.
МОРКОВИ
 Те са особено полезни за зрението.Предотвратяват образуването на брчки и появата на ракови заболявания.Богати са на бетакаротин.Препоръчвам да консумирате моркови между храненията.Може да ги хапвате и под формата на салата,но с по-малко подправки.Хубаво е и да пиете сок от моркови.
КАРТОФИ
 Картофа е добро лекарство за стомаха и червата.Помага при сърдечни и бъбречни проблеми.Богат е на минерали,витамин С,растителни белтъци и калий.Препоръчвам да консумирате картофите самостоятелно,без хляб,защото по този начин поемате два пъти повече въглехидрати,съответно трупате и повече калории.Добре е да ядете картофите сварени или печени.Избягвайте пържените картофи,знам че са много вкусни,но не са особено полезни.Също препоръчвам да избягвате сякакви чипсове,пилети и подобни синтетични заместители на основната храна.
ЦЕЛИНА
 Като цяло тя прогонва стреса,понижава високото кръвно налягане,прочиства храносмилателния тракт и облекчава ревматичните болки.Богата е на калий,витамин С,В6 и фолиева киселина.
ЧУШКИ
 Те помагат при инфекции.Предпазват артериите от склерозиране,имат диуретично и антисептично действие.Богати са на бетакаротин,флавоноиди и витамните Е и С.Препоръчвам консумация в сурово състояние.Например може да конбинирате сурова зелена чуешка със сирене.Червените чушки са по-сладки.За лек обяд препоръчвам две зелени чушки със сирене.Добре е да избягвате да ги пържите или панирате.Консумираите ги или печени или сурови.
БРОКОЛИ
 Въпреки гадния си вкус,то предпазва от рак.Понижава холестерола.Активира защитните сили на организма и прогонва стреса.Богато е на витаним С,цинк,калций и бетакаротин.Препоръчвам консумация в задушено състояни в комбинация с други зеленчуци.
ЧЕСЪН
 Този зеленчук е по-популярен при мъжете,но се косумира и от много дами.Затова нека не го пренебрегваме.Той унищожава бактериите,понижава лошия холестерол,предотвратява склерозирането на кръвоносните съдове и се бори с инфекциите.Богат е на цернисти съединения.За консумация не мога да ви препоръчам нищо,защото лично аз не ям чесън.
КОПЪР
 Той забавя процеса на стареене,подпомага смилането на тежката хранаоблекчава подутия корем и има противогърчово действие.Богат е на калий,витамин С и Е,фолиева киселина и магнезий.Също предпазва костите от изтъняване и ги заздравява.Действа срещу невроза.Богат на калций.Използваийте го в салати и като подпарвка.
ЛУК
 Също не консумирам лук,но и тои има много полезни действия.Той понижава кръвното налягане,предпазва артериите и унищожава чревните паразити и бактерии.Богат е на флавоноиди и сулфиди.Също и на фитонцити.Консумираите го в сурово или печено състояние.Избягвайте пърженото.
АРТИШОКЪТ
 Не е особено популярен,но и той има своите полезни действия.Най-важното му предимство,е че той регулира работата на жлъчката.Богат е на аминокиселината цистин.
ЗЕЛЕ
 Зелето подпомага умствената концентрация.Успокоява нервите и намалява риска от ракови заболявания.Богато е на калий,витамин С и фолиева киселина.Много полезно е зелето за диети или под формата на лека вечеря,но естествено с по-малко дресинг.Препоръчвам го в сърово състояние в комбинация с моркофи и краставица,сварено или печено.В никакав случаи запържено.
ДОМАТ
 Той улавя свободните радикали,понижава риска от рак.Балансира съдържанието на минерали и има диуретично действие.Богат е на ликопен,витамин А,С и Е,и калий.Препоръчвам консумация в сурово състояни,самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци.Подходящ е за лека вечеря или обяд.
КРАСТАВИЦА
 Освен че е богата на витамини и минерали тя има високо съдържание на вода,което я прави идеална за диети.Препоръчвам краставицата да се консумира самостоятелно между храненията,или като основно в комбинация с други зеленчуци.Много добра е в комбинация със сирене.
СКУМРИЯ
 Много полезна е консумацията на риба веднъж седмично,по възможност и два пъти.Освен че е полезна за организма,тя укрепва костите,предпазва от рак,укрепва сърцето и кръвоносните съдове.Богата е на калий,витамин С и Е,фалиева киселина и магнезий.Препоръчвам е печена или сурово-пушена.Пържена да,но смао ако сте употребявали зехтин.
САРДИНА
 Това е храна за мозъка,освен това подпомага укрепването ан имунната система.Богата е на витамин В.Препоръчвам отново сурово-пушена или печена.Избягвайте пържената.
РИБА ТОН
 Изключително полезно действие.Трудно бихте могли да намерите риба тон за готвене,често тя се продава в консервни кутии.Препоръчвам поне веднъж седмицата да хапвате риба тон.Консумирайте я като основно ястие или под формата на салата с репички,краставица и маруля,с по-малко дресинг.
КАФЯВ ОРИЗ
  Много по-полезен е от белия,защоо съдържа по-малко въглехидрати.Освен това предотвратява появата на диабет,помага при разтройство и високо кръвно налягане.Богат е на магнезий.Препоръчвам го задушен или печен.Избягвайте запържения.
ПРОСО
 То заздравява ноктите и подпомага укрепването на съединителната тъкан.Богато е на силициева киселина,желязо и витамини от група В.Препоръчвам консумацията хляб от просо,или пълнозърнес.Избягвайте белия хляб.
ЛЕЩА
 Стимулира сексуалната активност.Регенирира клетките.Богата е на цинк и белтъчини.Препоръчвам ч под формата на супа.Ако е под формата на яхния най-вероятно ще бъде запържена,което не е много добре.Може да я консумирате и варена под формата на салата,става много вкусно.
РЪЖ
 Тя обновява клетките,понижава риска от рак на дебелото черво и гърдата.Богата е на антиоксиданти и фолиева киселина.Препоръчвам ръжените хлябове,вместо белия хляб.
ГРАХ
 Тази култура засилва потентността-подпомага изграждането на фитоестрогени,активиращи образуването на полови хормони.Укрепва костната маса.Богат е на желязо,цинк и мед.Препоръчвам го варен,задушен и под вормата на салата,избягвайте запържения.
КАНЕЛА
 Тя подобрява кръвообращението и понижава кръвната захар.Богата е на етерични масла.Предлагам ви  да я използвате в комбинация с кисело мляко.Самото мляко поръсвате с канела и обърквате,има изключително полезно действие.
ГРАДИНСКИ ЧАЙ
 Много полезна билка,за организма.Унищожава бактериите и действа благоприятно на хората с ниско кръвно налягане.Богат е на етерични масла.
ЗЕЛЕН ЧАЙ
 Едно от най-популярните действие на зеления чай,е че действа като разхлабително и освен това подпомага слабеенето.Препоръчвам го на тези,които искат да свалят сантиметри.Лично аз употребявам зелен чай.Препоръчвам го по три чаши на ден,в комбинация с тренировки има много ползотворен ефект.
МАГДАНОЗ
 Подправка богата на витамини и минерали.Зарежда с енергия и укрепва имунната система.Облекчава болките при главоболие.Богат на витамин С и манган.Препоръчвам свободна консумация или като подправка на салати.
ПРЯСНО МЛЯКО
 Изключително полезно,богато на калций,витамини и минерали.Укрепва костите и предотвратява тяхното изтъняване.Предотвратява появата на рак на дебелото черво.Богато е на калций,фосфор,магнезий и цинк.препоръчвам по една чаша прясно мляко дневно,в кобинация с канела или мед.
КИСЕЛО МЛЯКО
 Укрепва костите.Поддържа чревната флора и унищожава бактериите и микробите.Богато е на калций и млечно-кисели бактерии.Аз лично го предпочитам като лека вечеря и го комбинирам с различни плодове и канела.Понякога може да добавяте и мюсли или други ядки.Полезно е и лъжичка мед прибавена към млякото.
ЯЙЦА
 Те регулират дейността на щитовидната жлеза и стимулрат мозъка.Богати са на витамините А,В12иD.Препоръчвам ги варени.
ЗЕХТИН
 Той укрепва сърцето.Предпазва от инфаркт,понижава холестерола,елиминира токсините от черния дроб и жлъчката.Богат е на ненаситени мастни кисели и витамин Е.Препоръчвам го пред слънчпгледовото масло(олиото),много по-здравословен е и с по малко калории.
ОРЕХИ
 Орехите са лекарство за нервите и подпомагатконцентрацията.Богати са на аминокиселини,витамини от група В и минерали.Но съдържат и много мастни вещества.Препоръчвам освен в сурово състояние да ги консумирате и с мед.Опитайте ги с мед и лимони.
БАДЕМИ
 Бадемите регулират нивото на минералите в организма и понижават риска от инфаркт.Бадемовото мляко предотвратява възпаляването ан стомаха и червата.Богати са на ненасите мастни киселини,магнезий,калий,фосфор и витамините Е и В2.Препоръчвам ги вместо други ядки.
МИНЕРАЛНА ВОДА
 Липса на калории я прави подходяща за всеки тип организъм,нопри някои от нас може да причини подуване.Трябва да консумирате между 2 и 3литра дневно.Избягвайте газираната вода,също и газирани напитки,защото те причиняват подуване,освен това са богати на захар и подпомагат трупането на килограми.Бих препоръчала да избягвате и алкохола особено бирата.
ФРЕШОВЕ
 Фрешовете са за предпочитане,защото те имат високо съдържание на сок от плода и не са богати на захар.
НАТУРАЛНИ СОКОВЕ
 Препоръчвам консумацията им.Прясно изстискани от самите вас или купени от магазина няма значение просто ако ги копувате следете опаковките за процентното съдържание на сок от дадения плод,количеството захар,калориите и най-вече срока на годност.
Наистина ви препоръчвам да избягвате газираните напитки и алкохола.Ако мате някакви бъпроси относно някоя храна или комбинация,питайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар